62 Salthouse

Kiawah Island

New Construction

 

Kiawah Island is a resort town focused on complimenting nature and enjoying the outdoors. Its architecture follows suit.

 

The home at 62 Salthouse was on a golf course view lot and was designed with the garage in the front of the home to preserve the back view of the course. Therefore, the garage needed to be an architectural feature in and of itself, and we accomplished this by detailing such as a  cupola and trellis work to give the garage a charming cottage feel.

 

And it worked! People often said they’d be happy to live in the garage, which was possible since it had a Mother in Law suite above and was attached with an enclosed breezeway to the home.

 

The house itself was inspired by clients who liked the Nantucket style. So we honored that by making single shingle siding, earth tones and deep overhangs. The clients also let us know entertaining was of the utmost importance so the open floor plan centered the stove in the kitchen, which flowed to the main living spaces. All of these spaces were oriented to the central view of the golf course.  To create cozy living spaces within the open plan, we installed visually appealing columns and soffits for visual separation.

 

We had a lot of fun exploring the indoor outdoor connection -- marrying the screened in porch on one end to the deck on the other with a covered, gabled trellis. And it all felt like an extension of interior living space from which the clients could view their pool, old oak tree and the golf course beyond.

Copyright © 2018 by Ar-Chi-tecture, LLC- All Rights Reserved. info@ar-chi-tecture.com